Vrouwtje met kenmerkende rode zandlopertekening op onderzijde ©Gilbert Loos

Amerikaanse zwarte weduwe

Meer weten?

De beet van deze spin kan gevaarlijk zijn en potentieel dodelijk. Sinds 2009 is antigif beschikbaar in het Belgische Antigifcentrum (070-245 245). De zwarte weduwe dankt haar naam aan het feit dat mannetjes vaak opgegeten worden door het vrouwtje, tijdens of na de paring. Maar dit hoeft niet altijd onvrijwillig te zijn: bij een andere soort Zwarte weduwe maakt het mannetje zelfs een koprol in de kaken van het vrouwtje en biedt hij zichzelf aan als maaltijd! Dit doet hij om meer nakomelingen te hebben.

Kogelspinnen (Theridiidae)

 

Amerikaanse zwarte weduwe (Latrodectus mactans)

Web: Vrij groot, driedimensionaal met kriskras draden en meestal verticale draden met onderaan kleefstof tegen het grondoppervlak ("galgdraden").

Habitat: De Amerikaanse Zwarte Weduwe heeft zich nog niet blijvend in België gevestigd. Waarnemingen in België zijn altijd het gevolg van meeliften via transport vanuit het natuurlijke verspreidingsgebied (Zuiden van Verenigde Staten en Mexico). Zo worden er veel Zwarte weduwen geïntroduceerd via ladingen van tweedehandse auto’s uit de USA in de haven van Antwerpen.  

Herkennen aan:

  • blinkende zwarte spin met kogelrond achterlijf.
  • bovenkant achterlijf volledig zwart
  • onderkant achterlijf: duidelijke rode zandlopertekening

Te verwarren met:

  • Grote steatoda: De duidelijke rode zandlopertekening maakt dat een Zwarte Weduwe met zekerheid te onderscheiden is van de grote steatoda. De Amerikaanse zwarte weduwe is ook groter dan de Grote steatoda.
  • Andere zwarte weduwesoorten: onderscheid vaak alleen via onderzoek onder stereomicroscoop.

Grootte

♀: 15 mm

♂: 6 mm