Spin-City

Heb je ooit in de zomer rondgelopen in de stad? Dan weet je dat het erg warm kan worden door al het asfalt en het beton dat de warmte vasthoudt! Koel blijven in deze hitte is niet enkel een probleem voor mensen, maar ook voor dieren. Maar dit is slechts één van de uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd. De stad is een volledig nieuwe omgeving waar ze zich moeten kunnen aan aanpassen. Steden kunnen dus gezien worden als ‘levende laboratoria’ waar evolutie in realtime plaatsvindt! In het SPIN-CITY project willen we onderzoeken hoe spinnen zich kunnen aanpassen aan het stadsleven.

hitte eiland effect

In het centrum van Gent is het warmer dan op het platteland (Steven Caluwaerts, http://www.observatory.ugent.be/)

We focussen ons op twee belangrijke spinkenmerken: kleur en webben. 

Spinkleur: Net zoals een witte auto minder opwarmt in de zon in vergelijking met een zwarte auto, zo warmt ook een lichtere spin minder op dan een donkere spin. We verwachten dan ook dat stadsspinnen naar een lichtere kleur evolueren omdat dit hen beschermt tegen oververhitting in de al warme stad.

figuur 1      figuur 2jpg


Spinnenweb: Als het belangrijkste hulpmiddel voor het vangen van prooien zijn webben cruciaal voor het overleven van spinnen. Vanwege een lager aanbod van prooien in steden, verwachten we webben met een kleinere maaswijdte die efficiënter zijn in het vangen van prooien.

Hoe?  

Je kan op meerdere manieren deelnemen aan het SPIN-CITY project. Met de SpinnenSpotter-app kan je foto’s maken van spinnen en hun webben of kan je specifieke observaties doorgeven. Op de Spinnenspotter website kan je vervolgens je eigen foto’s en die van anderen analyseren waarbij je kleur en lengte van de spin of web berekent. Deze tool zijn we momenteel nog aan het ontwikkelen en die komt eraan begin 2020. Foto’s die je nu al neemt, zullen dan beschikbaar zijn voor analyse. Een interactieve kaart zorgt ervoor dat onze resultaten toegankelijk zijn voor iedereen die geïnteresseerd is!

Op die manier kan je je eigen wetenschappelijk project opzetten, van dataverzameling tot data analyse tot resultaten bekijken. Heb je zin om enkel foto’s te nemen of te analyseren, dat kan! Je bent dus niet verplicht om het volledige traject te doorlopen, je kan inpikken waar je wil. Dit kan interessant zijn voor klassen en andere organisaties die willen proeven van de wetenschappelijke methode. We zijn dan ook volop bezig om een begeleidend pakket samen te stellen over hoe Spin-City in de klas kan gebruikt worden.

Waarom spinnen bestuderen?

We krijgen niet alleen cruciale informatie over hoe dieren zich kunnen aanpassen aan klimaatverandering, het bestuderen van spinnen kan ook zeer nuttig zijn voor de mens! We kunnen spinkleur gebruiken als een natuurlijke thermometer en dus beter bepalen hoe snel onze omgeving opwarmt. En wie weet, door in detail te onderzoeken hoe een spin kleur gebruikt om koel te blijven, kunnen we misschien nieuwe manieren vinden om zelf koel te blijven in de stad!