Team

De burgers zelf zijn van allesbepalend belang binnen elk burgerwetenschappelijk project. Jullie observaties zijn cruciaal voor het Spin-City project en helpen echt te begrijpen hoe spinnen zich kunnen aanpassen aan het stadsleven! Bedankt daarvoor en blijf spotten!

Een team van biologen aan de Universiteit Gent is de drijvende kracht achter het Spider-City-project en de SpiderSpotter-app. Ze werken samen met experts van ARABEL (Belgian Arachnological Society) en Natuurpunt. Als je meer wilt weten over de mensen van Spider-City, neem dan een kijkje in onderstaande bio's! Voor de specifieke ontwikkeling van de app hebben we samengewerkt met SPOTTERON Citizen Science, wiens uitgebreide ervaring in citizen science ervoor zorgde dat de app gebruiksvriendelijk en soepel werkt!

Contacteer ons gerust op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

 

The Team: 

13332767 10153890444098096 845612786384971146 n  

Bram Vanthournout

Bram Vanthournout is bioloog en onderzoeker aan de UGent bij de EON onderzoeksgroep (Evolution and Optics of Nanostructures). Hij bestudeert spinnen om evolutionaire vragen op te lossen. Zo onderzocht hij waarom sommige spinnensoorten meer vrouwtjes dan mannetjes hebben (spoiler: bacteriën die mannetjes doden maar vrouwtjes ongemoeid laten zijn de oorzaak). Momenteel onderzoekt hij of spinnen zich aan het stadsleven kunnen aanpassen door middel van kleur in het SPIN-CITY project.

     
pieter vantieghem  

Pieter Vantieghem

Pieter Vantieghem werkt als laborant bij de Terrestrial Ecology Unit van de Universiteit Gent. Hij helpt bij het onderzoek van de eenheid zowel in het laboratorium als in het veld. Hij is een biodiversiteitsexpert met uitgebreide ervaring in het werken met vogels en allerlei soorten geleedpotigen zoals vlinders en motten, zweefvliegen en andere bestuivende insecten en spinnen. Als vrijwillige validator van vlinderwaarnemingen op de grootste biodiversiteitswebsite van Vlaanderen, waarnemingen.be, heeft hij ook een goede ervaring in het vertalen van wetenschap naar een breed publiek.

   

 

Katrien De Wolf

Katrien De Wolf is doctoraatsstudent aan Universiteit Gent, binnen de TEREC en EON onderzoeksgroepen. Binnen het SPIN-CITY project bestudeert zij de trofische en thermische adaptaties van de kruisspin (Araneus diadematus). Katrien is sterk geïnteresseerd in de diversiteit van insecten, waaronder solitaire bijen, nachtvlinders, muggen, loopkevers en heeft recent spinnen toegevoegd aan deze lijst!

     

Garben Logghe

Garben Logghe is doctoraatsstudent aan Universiteit Gent bij onderzoeksgroep TEREC. Zijn FWO project, dat begeleid wordt door Dries Bonte en Dirk Maes (INBO), focust op connectiviteitsbehoud voor geleedpotigen onder klimaatsverandering. Dit betekent dat hij probeert te achterhalen of insecten en spinnen in staat zijn om de opwarming van de Aarde te ontsnappen door zich te verplaatsen naar koelere regio’s. Hierbij wordt er zowel gekeken naar de kenmerken van de soorten (grootte, mobiliteit, fecunditeit…) als de omgevingscontext waarin de dieren zich bewegen. Naast zijn onderzoek is hij ook in zijn vrije tijd zeer intensief bezig met spinnen, onder andere als vrijwillige validator op de website Waarnemingen.be.

dries bonte  

Dries Bonte

Dries Bonte is professor in ecologie en evolutie aan de Universiteit Gent. Hij leidt zijn onderzoeksgroep 'Spatial Ecology and Evolution' bij de Terrestrial Ecology Unit en is hoofdredacteur van Oikos - een tijdschrift voor synthese in ecologie.


Zijn onderzoek omvat:
- Dispersie- en bewegingsecologie
- Evolutie in ruimtelijk gestructureerde omgevingen en de impact ervan op ecologische processen
- Plant-geleedpotige interacties
- Zelforganisatie van kustduinen en weerbaarheid tegen klimaatverandering


Hij gebruikt geleedpotigen - en vooral spinachtigen - als een biologisch model, en combineert experimentele benaderingen met modellering om een goed begrip te krijgen van hoe habitatfragmentatie, klimaatverandering en verstedelijking de biodiversiteit op meerdere niveaus van biologische organisatie beïnvloeden.

     
Mattpic  

Matt Shawkey

Ik ben professor aan het Departement Biologie van de Universiteit van Gent en leid de onderzoeksgroep 'Evolution and Optics of Nanostructures'. In deze groep bestuderen we de eigenschappen, mechanismen, ontwikkeling en evolutie van kleuren bij dieren. Hiervoor gebruiken we een verscheidenheid aan veld- en lab-gebaseerde technieken. Van bijzonder belang zijn kleuren die geproduceerd worden door sterk geordende nanostructuren, en/of van melaninepigmenten. Een nieuwe focus in ons labo ligt op de thermische eigenschappen van kleur bij dieren.

     
arabel logo  

Koen Van Keer

Op 4-jarige leeftijd begint Koen Van Keer (°1969), samen met zijn 4-jaar oudere broer Johan, met het verzamelen en bestuderen van spinnen. In de jaren 1980 worden de broers actief binnen de Belgische Arachnologische Vereniging ARABEL, waarvan Koen in januari 2004 secretaris wordt.
Zijn interesse in de relatie tussen mens en spin leidt in 2001 tot het verschijnen van het boek In de herfst komen ze binnen. Zin en onzin over spinnen. Daarin worden allerlei verhalen over spinnen gebundeld. In 2008 verschijnt zijn introductiegids voor het brede publiek: Op spinnensafari.
Tussen 2004 en 2008 leidt hij het Antwerps Spinnenonderzoeksproject, waarbinnen 250 spinnensoorten werden aangetroffen in het Antwerpse verstedelijkte gebied binnen de Singel.
Een ander bijzonder interessepunt, vormen de exotische spinnen in België.
Samen met zijn broer onderneemt hij meerdere Zuideuropese spinnenexcursies en vindt er verschillende nieuwe soorten voor de wetenschap. Sommige van die soorten werden naar de broers Van Keer genoemd: Pseudicius vankeeri, Zodarion vankeerorum, Tegenaria vankeerorum en zelfs een heus spinnengenus: Vankeeria.

 natuurpunt logo groen    

Natuurpunt vzw
Natuurpunt is de grootste vereniging voor natuur en landschap in
Vlaanderen. Ze telt 110.000 leden en beheert 23.685 hectare
natuurgebied. Kerntaken zijn natuurbehoud en -beheer, landschapzorg,
beleidswerking, natuurbeleving, natuurstudie, vorming en educatie.
Contact: Natuurpunt, Coxiestraat 11, B-2800 Mechelen
www.natuurpunt.beDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Natuurpunt Studie vzw
De kerntaak natuurstudie wordt binnen Natuurpunt behartigd door
Natuurpunt Studie vzw. Dit omvat o.a. het uitbouwen van thematische
en taxonomische werkgroepen, netwerkvorming met vrijwillige
medewerkers in heel Vlaanderen en dienstverlening door professionele
stafmedewerkers.
Contact: Natuurpunt Studie, Coxiestraat 11, B-2800 Mechelen
www.natuurpunt.beDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

4147217F 6AA7 4748 89E3 E1DD0E13BC3B 002  

Mark Alderweireldt is ecoloog en taxonoom en werkt bij het directoraat Milieu van de provincie Oost-Vlaanderen en als gastonderzoeker bij de eenheid Terrestrische ecologie van de Universiteit Gent en het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren. Zijn onderzoeksthema's betreffen biodiversiteit, toegepaste ecologie, taxonomie, zoögeografie, bio-indicatorwaarde, ongediertebestrijdingspotentieel en natuurbehoud in verband met spinnen en andere belangrijke taxonomische groepen zoals loopkevers en myriapoden.
Hij specialiseerde zich ook in de taxonomie en distributie van Europese, Afrikaanse en Arabische spinnenfauna's, met name Lycosidae (wolvenspinnen).

   

Lynda Beladjal is een doctoraal taxonoom en ecoloog aan de Universiteit Gent binnen de onderzoeksgroep Terrestrische Ecologie. Haar onderzoeksinteresses liggen voornamelijk bij droogte- en temperatuurgevoelige habitats in droge gebieden (woestijnen). Naast haar werk op enkele Crustacea-groepen (Grote Branchiopoda), focust ze ook op enkele andere Arthropoda-groepen, voornamelijk Aranea. Ze is één van de specialisten in de taxonomie, systematiek en ecologie van Noord-Afrikaanse spinnen. Ze beschreef meer dan 30 nieuwe soorten, voornamelijk Dysderidae (Celspinnen) in de Maghreb-regio in het algemeen en in Algerije in het bijzonder.