Scholen

Het SPIN-CITY project is heel geschikt om aan deel te nemen met een klas!

Dit burgerwetenschapsproject onderzoekt of spinnen zich kunnen aanpassen aan het leven in de stad door een kleinere lengte of een lichtere kleur te evolueren en door hun webben zo aan te passen dat ze kleinere prooien kunnen vangen.

Hiervoor nemen leerlingen foto's van spinnen met de SpinnenSpotter app en analyseren ze deze met de online tool waar ze de lengte en de kleur van de spin kunnen berekenen (momenteel als testversie beschikbaar op https://www.spinnenspotter.be/en/info/spincity-tool). De foto's worden genomen met het SpinnenSpotter kaartje dat dient als referentieobject. Deze kaartjes kan je voor de ganse klas bestellen en worden gratis via de post opgestuurd. Op deze manier kunnen de leerlingen een volwaardig wetenschappelijk project uitvoeren, van data-verzameling tot analyse!

colour measurement examples

length measurement examples ipat

 

 

Wie?

SPIN-CITY is in de eerste plaats geschikt voor die leeftijden waarbij leerlingen met een smartphone kunnen werken (middelbaar onderwijs), maar kan ook gebruikt worden als basis voor een les over spinnen in kleuter en lager onderwijs.

Welke spinnen?

Hoewel we geïnteresseerd zijn in alle soorten spinnen, is de Kruisspin  een ideale kandidaat om te onderzoeken:

  • grote spin die veel voorkomend is (zowel in de stad als erbuiten)
  • gemakkelijk te herkennen door het kruis op de rug
  • gemakkelijk terug te vinden in het midden van het web
  • heeft veel verschillende kleuren.

Wanneer?

Het onderzoeken van Kruisspinnen heeft als voordeel dat deze soort het meest abundant is tijdens de herfst (september - oktober). Ideaal dus om deel te nemen aan het begin van het schooljaar!

 

Meer info, vragen en bestellen van de SpinnenSpotter kaartjes: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

 

1. Educationeel Pakket "Aan de slag met Spin-City in de klas" door Julie Goossens en Laure Van De Kerkhove (HoGent).

Leerkrachtenbundel

Leerlingenbundel

extra aanbevelingen

 

2. Eductioneel Pakket "De Spin" door Arne Devriese (Howest).